kitti 2022 068 min

Beke Kitti vagyok

Szolgáltatás alapú, inspiráló női
vállalkozóknak segítek kimaxolni a szakértői státuszukat a weboldaluk segítségével, és versenyelőnyt kovácsolni a személyiségükből.⁣⁣⁣ Katt ide, ha szeretnél jobban megismerni.

A leghasznosabb olvasnivalók:

subscribe min

Ingyenes videó

Hogyan tűnj szakértőnek a weboldaladon 3 lépésben?

Weboldal sablon vásárlás 9 lehetséges buktatója

A WordPress és a vizuális oldalépítők lehetővé tették, hogy manapság már kész weboldal sablonokat vásárolhatsz. Ezt laikusként is egyszerűen személyre szabhatod és viszonylag gyorsan elkezdheted használni központi értékesítési felületként.

Az ára miatt nagyon kecsegtető a lehetőség, hiszen megspórolhatod az egyedi weboldal készítés díját. Ám ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az ritkán az. De minimum több odafigyelést igényel.

Ebben szeretnék most neked segíteni, ezért összeszedtem a weboldal sablon vásárlás buktatóit. 

A célom, hogy tudatosan válassz, nem pedig az első “húúú de széééép” benyomásra.

Modern és jól néz ki, de nem egyedi

Mivel te is tudatos vállalkozó vagy, olyan sablont fogsz választani, ami mögött ott van lehetőleg minél több pozitív visszajelzés. 

Sok visszajelzés = sok ember használja → minél többen használják, annál könnyebben szembe jöhet veled a saját sablonod.

Persze, személyre szabható, ahogy a reklám ígéri, de te is abból merítettél ihletet, hogy hogyan nézett ki az eredeti sablon design, akkor ne csodálkozz – és ne vedd a szívedre -, ha a versenytársadnak finoman szólva is hasonlítani fog a honlapja a tiédhez.

A weboldal sablonok általában design fókusszal készülnek és nem marketing fókusszal

A sablonokat a készítőik leginkább a design alapján tudják eladni. Ennek az az oka, hogy laikusként te is a megjelenésbe fogsz beleszeretni, különösen, ha nő vagy. 

Van egy alap felépítésük, ami VALÓBAN jól néz ki, de logikusan belátható, hogy a fejlesztő nincs tisztában 

  • a te célközönségeddel, 
  • a te vállalkozásod sajátosságaival, 
  • az üzleti modelleddel és 
  • az ajánlataiddal. 

Van weboldalad ✔️ 

Személyre szabtad valamennyire ✔️ 

Na de hol maradnak az eredmények? A megfelelő szöveg és a marketing 30%-ban felelősek a weboldalad eredményéért. A szöveget és az ajánlatod megfelelő összeállítását a weboldal sablonok nem tartalmazzák. Ne várj tehát csodát és megkeresések áradatát, ha csak a designt vetted figyelembe.

Ha olyan sablont keresel, ami nemcsak designban erős, de konverzióra is optimalizálva van, az biztos nem a 30 dolláros ársávban lesz.

Beleerőszakolod magad egy keretrendszerbe

A legnagyobb problémám az előre elkészített weboldal sablonokkal, hogy nem veszi figyelembe az alapszabályt, miszerint a szöveg diktálja a designt és nem fordítva.

Egy egyszerűbb aspektusból pedig: 

  • Mi van, ha neked több mondanivalód van, de az már széthúzza a blokkot? 
  • Mi van, ha 3 szolgáltatást kellene beírni, de neked csak 1 van, a másik kettőt kitörölve viszont teljesen elmászik az egész elrendezés?
  • Mi van, ha szeretnél extra szöveges részeket elhelyezni, de ahogy te hozzáadod, az elrontja az összképet? (Kilóg a lóláb, hogy azt már bizony nem a designer készítette)

Nem tudod a saját vállalkozásodra formálni, csak komromisszumokkal. Kompromisszum, ha 400 karakterben kellene maximalizálnod a bemutatkozást, de neked 1000 karaktered van. Mit csinálsz? 

Alakítgatod, formálod a szöveget, amíg nem sikerül kellőképpen lerövidíteni. Eredmény? Sérül az üzenet, hiszen megerőszakoltad a szöveget, hogy megmaradjon a design. Ezért tervezzük a designt a szöveg után.

Egy nagyon egyszerű példa 

Ha több a mondanivalód (tablet nézet):

Sablon linkje (forrás): https://themeforest.net/item/psychare-wordpress-theme-for-psychologists-life-coaches/29621962 

Az eredeti tablet nézet
Ugyanez több szöveggel

A személyre szabás közben elrontod a jó designt

Az nagyon klassz dolog, hogy a felhasználóbarát rendszereknek köszönhetően a kódoláshoz nem konyító vállalkozók maguk is össze tudnak hozni egy weboldalt. A sablonok többsége profi designt kapott, ezt már megbeszéltük. 

Az előző pontban már felvezettem, milyen gyakran felmerülhet az igény, hogy változtass kicsit a sablonon. Meg is tudod csinálni. Talán még oktatást is adnak hozzá. Remek.

Érzed te is, hogy valamiért már nem néz ki olyan profin. Pedig csak egy kicsit alakítottál rajta.

Ennek az oka az, hogy attól lesz “jó” egy design, ha leköveti a mondanivaló dinamikáját, és az egyes blokkok ÉS a teljes oldal együtt alkotják a megfelelő hatást. 

Ha például te 2-3 blokkot törölsz, akkor megtöröd a dinamikát, mondjuk azzal, hogy bénán követik egymást a háttérszínek vagy a balra-jobbra rendezések idétlenül következnek egymás után.

Ha a design tervezéshez nem értesz, akkor könnyen elronthatod az eredetileg profi megjelenést és ezzel a vállalkozásodról alkotott benyomást és a szakmai megítélésedet is.

Példa

Forrás: https://themeforest.net/item/fleur-a-theme-for-weddings-celebrations-and-wedding-businesses/19429544 

A sablonból CSAK kitöröltem pár blokkot, mondván “nálunk” olyan nincs vagy nem releváns vagy olyan szöveget “mi” nem akarunk írni.

Eredmény: unalmas lett és elvesztette az eredeti karakterét. És ha megnézed, ennek az oka az, hogy 

  • a hátterek is ízlésesen, még a kifinomult stílus ellenére is izgalmasan váltották egymást (a képeken kevésbé látszik, de a képgalériának is van egy mintás világos háttere, nem hivalkodó). Az én verziómban mindez lapossá tetted a designt
  • az eredeti jobban vezette a szemet a tartalmak rendezésével: a blokkokban közép – 3-as osztás – közép – 3-as osztás – közép – 2-es osztás – közép stb. Míg az én verziómban: közép – 3-as osztás – közép – közép – közép. Hát ebben nincs túl sok fantázia és szintén: unalmas lett
screencapture fleur qodeinteractive 2023 10 02 12 39 54 modositott 1
screencapture fleur qodeinteractive 2023 10 02 12 38 50 1

Limitációk és kötelező felesleges elemek

A vásárlással elfogadod a feltételeket, amik között gyakran szerepel, hogy

  • a fejlesztő elhelyezi a nevét vagy logóját, minimum a láblécben
  • bizonyos bővítményeket kötelezően használ a sablon, amikre nem is biztos, hogy szükséged van. Ezek mind-mind lassítják az oldaladat. Illetve sajnos ezek között sokszor találni olyanokat, amik nem legális forrásból származnak, vagy gyenge kódolásúak, ami biztonsági kockázatot jelent

Ezen kívül lesznek olyan részei a weboldalnak, amit nem fogsz tudni szerkeszteni. Vagy azért, mert a fejlesztő úgy állította be, vagy az egyedi kódok miatt (itt meg is bukott a könnyű és maximális személyre szabhatóság ígérete).

Forrás: https://themeforest.net/item/neela-onepagemultipage-wedding-wordpress-theme/37849055 

Technikai hiányosságok a weboldal sablonokban

Hozzá nem értőként teljesen természetes, hogy nem vizsgálod meg a weboldal sablon technikai megfelelőségét. Így fordulhat elő például, hogy 

  • régóta nem fejlesztették, ezért nem kompatibilis a legfrissebb WordPress verzióval sem. Az elavult oldal funkcionális veszélyeket és biztonsági kockázatot rejt magában
  • nem reszponzív, ezért mobilon és tableten használhatatlan (ez az egyik legravaszabb, mert szinte mindegyik sablont úgy reklámozzák, hogy “fully responsive”, de 10-et szúrópróbaszerűen ellenőrizve 4-nél kapásból voltak olyan elemek, amiket “elfelejtettek” beállítani)
  • a weboldal sablonnal együtt telepített kötelező bővítmények nem feltétlenül lesznek kompatibilisek azokkal az új funkciókkal és bővítményekkel, amiket később szeretnél hozzáadni
2023.10.02-án (majdnem 1 éve nem frissítették – jól hangzik a “lifetime updates” ígéret, de mire mész vele, ha elavult folyamatosan az oldalad?) Forrás: https://themeforest.net/item/shifen-coach-personal-development-coach-wordpress-theme/17726229 

Csalódás érhet a reklámhoz képest

Ha megfogott a szuper mockup kép, amivel reklámozták a sablont, és úgy érzed, pontosan ilyen oldalra vágysz, akkor előre szeretnélek felkészíteni arra, hogy képek és arculat nélkül nagyon nehéz lesz megtölteni élettel. 

  • Ha neked nincsenek pont olyan egységes stílusú, orientációjú és témájú saját fotóid, akkor gagyi lesz az összhatás
  • Ezek a sablonok azért is néznek ki jól, mert tudatosan választott betűtípust rendeltek például a rövid címsorokhoz, ami ebben a formában hatásos, de ha te 5x annyi szöveget írsz oda, akkor már hülyén néz ki
  • Kevés szöveggel dolgoznak, amit te – nem szövegíró – laikusként szinte egészen biztos, hogy nem fogsz tudni pont úgy megvalósítani.
  • Ha más színpalettával dolgozol, akkor már nem ilyen hatást fogsz elérni. Ha pedig te alakítod ki a színeidet profi segítség nélkül, akkor pedig még harmonikus hatású sem lesz.

Tehát ha nagyon szigorúan nézem: megveszel egy weboldal sablont, mert jól néz ki, aztán átalakítod, mintha értenél hozzá, a végén meg csodálkozol, hogy valamiért már mégsem néz ki olyan jól.

Példa 

A vizuális prezentáláshoz használt sablon linkje: https://themeforest.net/item/cozystay-hotel-booking-wordpress-theme/47383367

Láthatod, ugyanaz a sablon, csak:

  • megváltoztattam pár színt
  • átírtam pár szöveget (látszik, hogy az én szövegmennyiségemmel a címsor elvesztette az elegáns hatását)
  • hozzáadtam pár ingatlanos fotót, amit egy random nyaralóról találtam (https://ingatlan.com/32817317 )

Az eredmény: teljesen elvesztette az eredeti stílusjegyeit azzal, hogy hozzáadtam a “sajátomat”. Ha tegyük fel ezt a sablont azért vetted meg, mert szerettél volna kellően komoly, luxus hatást elérni, nos, az odalett.

A lehetőségek tárháza a túlzsúfolás melegágya

Sok weboldal sablon készítő úgy próbálja meg eladni a termékét, hogy hosszú-hosszú listát ír a sablonban rejlő funkcionális lehetőségekről. (A képen látható sablon készítője például egészen pontosan 100 dolgot sorol fel) 

Ez lenyűgöző lehet, arra gondolsz, mennyi mindent kapsz a pénzedért, de amikor laikusként elkezded telepakolni az oldalt mindennel, ami csak lehetséges (térkép, lapozós slider, galéria, videó háttér, mindenféle elem mindenféle animációja stb.), akkor azonnal túlzsúfolod az oldalt + felesleges funkciókkal rontod a felhasználói élményt + oda a betöltődési sebesség (ami a Google szemében halálos bűn).

Tanulság: ne a gombhoz varrd a kabátot, hanem fordítva.

Ennél a sablonnál konkrétan 100 pontos a lista. Forrás: https://themeforest.net/item/fleur-a-theme-for-weddings-celebrations-and-wedding-businesses/19429544 

Nem biztos, hogy olcsóbb

Te is azért gondolkodsz weboldal sablonban, mert olcsón vagy ingyenesen hozzáférhető. A Themeforest-en 50, 70 dollárért már vásárolhatsz egy sablont. Az viszont nincs benne az árban, hogy

  • rá kell szánnod az időt, amíg megtanulod legalább alapszinten kezelni a wordpresst és rájössz, hogyan is kell telepíteni és beállítani a sablont. Vajon mennyi pénzt kereshetnél, ha ezt a 40-60 órát a vállalkozásodra vagy ügyfélszerzésre fordítanád?
  • ha sikerül olyan sablont kifognod, amiben a rossz kódolása miatt biztonsági rés van és meghackelik az oldaladat, akkor súlyos összegeket kell fizetned egy programozónak a kitakarításért, nem is beszélve az elvesztett vásárlásokról vagy komolyabb esetben a kiszivárgott személyes adatokról. (Na ekkor jól kösd fel a gatyát, mert a NAIH-tól szép kis bírságra számíthatsz)
  • ha van bármilyen egyedi igényed, vagy a sablont mégsem sikerül rendesen testreszabnod, akkor meg kell vele bíznod egy hozzáértőt. Ehhez sok szerencsét kívánok, mert a valóban hozzáértő szakemberek nem vállalnak gányolást
  • ha nagyon magabiztosan nekiláttál átalakítani és sikerült elrontani, akkor szintén fizetned kell a helyreállításért

És egy utolsó fontos kérdés: szerinted mit mond el rólad és a vállalkozásodról, hogy magas árat akarsz elkérni, ezzel szemben viszont egyértelműen nem voltál hajlandó 10 ezer forintnál többet költeni egy weboldalra? Szeretnél minőségi, fizetőképes ügyfélkört. Szeretnéd, ha sok pénzt költenének nálad, de te magad nem vagy hajlandó befektetni a vállalkozásod fejlesztésébe. 

Javaslatom

Összességében nem ördögtől való egy weboldal sablon megvásárlása, hiszen kis büdzsénél jó ár-érték arányú választás lehet. 

A fentiek miatt viszont szerintem akkor jársz a legjobban, ha nem weboldalas piactereken nézelődsz, hanem olyan weboldal készítőknél, akik egyedi weboldalakat is készítenek a sablonok mellett. Keress olyat, akinél van lehetőség kérni személyre szabást IS a sablonhoz és/vagy elvégzi az összes technikai feladatot. 

A hozzáértő személyre szabással elkerülhetőek a design bakik és nem lesz olcsó hatású az online megjelenésed.

Összegzés

A weboldal sablonok jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik kezdő vállalkozók, és szeretnének egy kezdő honlapot, ám egyedi weboldalra még nem feltétlenül van meg a büdzsé.

Viszont ha a te vállalkozásod már legalább 3-5 éves, és a célod az, hogy szintet lépj és végre élvezd a sok munkád gyümölcsét, és szeretnéd bevonzani az álom ügyfeleket, akkor szakértői státuszt nem sablonokkal fogsz tudni építeni. Különösen, ha magas árakon dolgozol, vagy pont, hogy az új honlappal az áraidat szeretnéd magabiztosan emelni, akkor egy olcsó sablonnal az ellenkező üzenetet kommunikálod, ami negatív hatással lesz a bevételeidre.

Tanulj tőlem ingyen

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a gyakorlatias tanácsokért, hogy hatékonyabb legyen az online megjelenésed és kommunikációd.

Gyere te is!

Hogyan NE veszítsd el a látogatókat a weboldaladon? - online workshop

Egy gyakorlatias workshop a weboldalad teljesítményét rontó hibák kijavításáról, hogy a marketingbe fektetett erőfeszítésed, időd és pénzed megtérülőbb legyen.

Már majdnem megvagyunk... 85%

Írd be a neved és email címed, én pedig máris küldöm a segédletet.