kitti 2022 068 min

Beke Kitti vagyok

Szolgáltatás alapú, inspiráló női
vállalkozóknak segítek kimaxolni a szakértői státuszukat a weboldaluk segítségével, és versenyelőnyt kovácsolni a személyiségükből.⁣⁣⁣ Katt ide, ha szeretnél jobban megismerni.

A leghasznosabb olvasnivalók:

subscribe min

Ingyenes videó

Hogyan tűnj szakértőnek a weboldaladon 3 lépésben?

Interjú Varga Mariannával, az első hazai teanagykövettel

A szupercsajszi sorozatban olyan inspiráló női vállalkozókkal készítek interjút, akiktől márkaépítés terén sokat tanulhatunk. Személyes történeteket olvashatsz arról, hogy egy egyszerű kisvállalkozó is érhet el üzleti sikereket szerethető márka építésével, és ehhez nem kell marketing trükköket bevetni, csak fő fókusszá tenni a minél magasabb szintű szolgáltatást és a vásárlókat.

Varga Mariannát a BrandBirds Club nevű, márkaépítéssel foglalkozó csoportból ismerem. Mivel ő is csoporttag, kicsit sem lepődtem meg azon, hogy a márkája mennyire egyben van. A hivatalos titulusa teaszakértő, a Kamélia Kert tulajdonosa, az első hazai teatermesztő magánszemélyként.

Az interjúban arról beszélgettünk, hogyan vezetett az út a tea szeretetétől a teaszakértő státuszig, avagy hogyan lehet kimaxolni egy réspiacot, ráadásul úttörőként.

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Beke Kitti 1
A tea szeretete a képről is egyértelmű, és ennyi kellett az induláshoz

Hol kezdődött a te utad a teák világába? Mi a te történeted?

Mindig is teás voltam, már gyerekkoromban is sokat teáztunk. De szakmailag Londonban ástam a témába mélyebben, ott vált valódi szenvedéllyé, az angolok teaszeretete engem is magával ragadott.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből teaszakértő váljon? Folyamatosan képzed magad a mai napig?

Londonban dolgoztam egy teakereskedésben közel 6 évig, ahol eleinte belső kóstolókon, továbbképzéseken vettem részt, egyre többet kóstoltam és tanultam, levizsgáztam, majd okleveles teaszakértővé váltam.

Azóta is képzem magam folyamatosan, itthon és külföldön egyaránt. A UK Tea Academy tanulója vagyok, ahol részt vettem már képzésen Skóciában és mesterképzésen Londonban is, de a hollandoktól is sokat tanultam.

Mesélj kicsit a Magyar Tea Projektről és arról, hogyan lettél teanagykövet?

A holland nemesítő, Mr. Jansen keresett Európa szerte teanagyköveteket, akik saját hazájukban népszerűsítenék az általa nemesített, hidegtűrő tea hibridet. Engem egy holland-magyar szakfordító javasolt, és hozott össze minket, mert eredeti végzettségem kertészmérnök, vagyis a termesztést is értem, és érdekel is.

Így történt, hogy az első e-mail váltásunk után néhány héttel már Hollandiában szedtem a tealeveleket és tanultam a feldolgozásukat, fonnyasztottam, sodortam, készítettem a zöld teákat. Miután hazajöttem, ültettem el az első teakerteket itthon.

Nagyon tetszik, hogy nem a teák gyógyhatásait emeled ki, sokkal inkább a teázásra, mint élményre fókuszálsz, és ezt szeretnéd népszerűsíteni. A kezdetektől ilyen letisztult volt az üzeneted?

Számomra természetes, hogy a tea egészséges, tiszta ital, az egyetlen, aminek semmilyen káros mellékhatása nincs (a víz után persze). De ez alap, bár néha szoktam még említeni.

Azonban számomra a teázás ennél sokkal több: élmény, kikapcsolódás, közös program, vagy énidő, egyszemélyes szertartás. Mikor melyikre van szükséged, mind benne van.

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Beke Kitti 3
A teázás mindenre IS alkalmas 🙂

A kézműves módszerekre és az ökológiai gazdálkodásra helyezed a hangsúlyt, ezzel együtt a hazai termelőket is támogatod. Milyen más elvek szerint működteted a vállalkozásodat?

Fontos számomra a környezettudatosság, ezért is támogatom az európai teakerteket. Ezen kívül szoros kapcsolatot ápolok más vállalkozó anyukákkal, mert tudom, hogy milyen nehéz nőként, anyaként előrébb jutni. Ezért minden kiszervezett munkát (grafika, design, hirdetés, stb.) anyavállalkozókra bízok, velük működök együtt legszívesebben. Ezzel is támogatjuk, segítjük egymást.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ilyen egyszerű témából, mint a tea, ennyi mindent ki lehet hozni. Rögtön szimpatikus volt, mennyire kerek egész az egész tevékenységed. Hogyan fejlődött a jelenlegi szintre? Mik voltak a főbb állomások a vállalkozásod életében?

A teakóstoló workshopok voltak az elsők, de annyira szeretem csinálni, hogy elkezdtem gondolkodni azon, milyen területre lehet még bevinni a teakóstoltatást. És rájöttem, hogy szinte bárhová

Voltam már teáztatni hatalmas rendezvényen moziteremben, kis csapatépítőn, céges napon, városi nőnapon, lánybúcsún, konferencián, könyvbemutatón, és még sorolhatnám, mennyi remek helyen vettem részt a teáimmal, és azt látom, mindenhol nagy örömmel fogadják a kis pop-up teasarkomat, mert egyedi, különleges, és elegánsabbá tesz bármilyen rendezvényt.

Mik voltak a legnagyobb kihívások, amikkel meg kellett küzdened, főleg az elején? Jelenleg milyen nehézségeid vannak, miben jönne jól segítség?

Önmagában az, hogy két kisgyerek mellett egyszemélyes vállalkozást visz az ember, ahol kicsit érteni kell szövegíráshoz, marketinghez, hirdetéshez, előadásmódhoz, stb., egyszóval mindenhez, nem könnyű. 

De szeretem amit csinálok, így nem érzem tehernek, inkább kihívásnak, és ez motivál.

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Beke Kitti 4
Tanulj a Kamélia Kerttől: ha szereted, amit csinálsz, az folyamatosan motiválni fog

Számomra te vagy a teák Cafe Frei-e, a lehető legjobb értelemben. A te életedben mennyire játszik szerepet az utazás? Szoktál tea-kalandozásokat tenni?

Hú, utazni én is nagyon szeretek, sok teatermelőt ismerek online, és legszívesebben mindenkit meglátogatnék! Évek óta úgy utazunk, hogy egy kis tea-tanulás, vagy teakert látogatás is beleférjen, de idén le kellett mondani az utunkat. De célom, hogy minél több európai teakertet meglátogassak személyesen!

Anyukaként valóban szuperhős vagy, hogy még a vállalkozást is ilyen ügyesen viszed. Biztos vagyok benne, hogy arra törekszel, hogy a családra, magánéletre is elegendő idő jusson. Egyértelműen látszik, hogy sok munkád van benne, és a jelenlegi már egy jól kiforrott rendszer. Tudatosan alakítottad a termék és szolgáltatás palettádat?

Bevallom, nekem a teakóstolók tartása egyben a kikapcsolódás, ezzel töltődöm én is, hiszen a gyerekek mellett nagyon ritkán jutok el bárhova csupán szórakozásból! 🙂 

A webáruházamat fejlesztem most, és az online szolgáltatásokat, de erre inkább a covid miatt van szükség.

Mi a Kamélia Kert miértje? Hová tartasz, mit szeretnél elérni?

A Kamélia a teanövény neve magyarul. Egy olyan teakertet álmodtam meg, ahová bárki eljöhet megnézni, hogy néz ki egy teacserje, sétálhat egyet a kertben, kóstolhat néhány teát.

Emlékszem, mekkora élmény volt, amikor én láttam először életemben teacserjét! Szeretném, ha ezt minél többen átélhetnék.

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Beke Kitti 2
Kóstolj te is teákat az egyik workshopon.

Workshopokat a kertben is szoktál tartani? Nagyon autentikus és kézenfekvő lenne.

Lesz kóstolószoba is benne, igen, jövő májusra fog elkészülni, az nincs még kész. De előadások, workshopok, tanfolyamok helyszíne lesz, bérelhető is.

Mondhatni kimaxoltad már így is a teával eladható szolgáltatásokat: Kamélia Akadémia, teacserje örökbefogadás, csapatépítő teaszertartás. Imádom a kreativitásodat. Mik a (publikus) jövőbeli terveid? Fogsz nyitni saját teázót esetleg? Készülsz egyéb programokkal?

Készülök egy szakmai továbbképzéssel egy szűk szegmens részére (ami még titok!), és teázót nem, de a kertben lesz egy hangulatos kóstolószoba is, ahová bárki eljöhet.

Figyelemre méltó a közösségi média tevékenységed, nagyon lelkesek a rajongóid. Nekem úgy tűnik, mintha az összes facebook marketing tanácsot megfogadtad, és a lehető legjobb módon meg is valósítottad volna. Van benne segítséged? Mit tanácsolnál azoknak, akik elvesznek a facebook posztok útvesztőjében, és tanácstalanok, miről és hogyan posztoljanak?

Sajnos a marketing nekem is mumus még, ösztönösen irányítom a marketingemet, a posztokat. Ebben szeretnék még sokat fejlődni, hisz mindig van mit tanulni, csak időt nehezen tudok szakítani rá. 

De ettől függetlenül azt tapasztalom, ha szívből csinálod, amit csinálsz, és lelkesedéssel, ez átjön a kommunikációdon, és szeretni fogják az emberek, akkor is, ha ez “marketing szemmel” nem profi.

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Workshop Beke Kitti
Nekem is volt szerencsém részt venni az egyik workshopon. Imádtam és te is imádnád! 😉

A facebook csoportok erejéről te is csupa jót tudsz mondani? Mennyire jár sok munkával a csoportot működtetni és aktívan tartani?

Van egy zárt csoportom, a Kamélia Teaklub, sok tervem van vele, online tippek mellett rendszeresen szeretnék nekik offline VIP kóstolókat is tartani. Az első ilyen találkozó már meg is valósult egy japán kertben, ami nagyon jól sikerült. A saját kertemben is lesz majd ilyen találkozó, teavirágzáskor! De tény, hogy sok energiát, időt igényel, ami nekem sem sikerül mindig.

Én nem igazán ismerek senkit, aki teatermesztéssel kísérletezett volna. Mit gondolsz, mi kellett ahhoz, hogy be tudj indítani egyfajta mozgalmat, és népszerűvé tedd?

Felhívott egy idős úr, aki már 72 éves, és a gödöllői egyetemen végzett. Ő mesélte (ezért hívott), hogy amikor diák volt, a kísérleti telepen voltak teacserjék. Hogy mi lett velük, nem tudni. 

Magánszemélyként én vagyok az első, aki elkezdett teatermesztéssel foglalkozni, és már van 6 lelkes termelő, akiket sikerült bevonnom. Remélem, leszünk még többen is. 🙂

Neked személy szerint melyik a kedvenc teád?

Természetesen a magyar zöld tea! Persze elfogult vagyok, az tény, de szeretem, ha egy zöld teának édeskés utóíze van, és ez ilyen! Egyébként a japán Genmaicha az egyik nagy kedvencem, és a tajvani oolongok.

Nagyon szerettem ezt az interjút, mert Marianna a tökéletes példája annak, hogy ha csak egyetlen dologra fókuszálsz csak, az is milyen sok kreatív módon hozhat neked bevételt, még úgy is, ha úttörőként nincs előtted példa. 

Ne félj szűken tartani a fókuszt, mert szuper dolgok születhetnek belőle.

Ne több témával foglalkozz felszínesen, hanem egy témával mélységében. Legyen ez a mai tanulság.

Az interjúban is említett workshopokat itt tudod megnézni, de lehetőséged van saját teacserje ültetésére is, ha pedig az otthoni teakészítés érdekel, nézz szét a teaboltban. Másokkal is megosztanád az élményt? Hívd el Mariannát csapatépítésre, rendezvényre, vagy előadni.

Látod, én mondtam: egy téma, sokféle megvalósítás 😉

Szupercsajszi Interju Kamelia Kert Beke Kitti 5
Marianna büszkén viseli a teaszakértő titulust. Te is lehetsz szakértő, ha valamit ennyire szeretsz és hajlandó vagy érte kitartóan dolgozni.

Tanulj tőlem ingyen

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a gyakorlatias tanácsokért, hogy hatékonyabb legyen az online megjelenésed és kommunikációd.

Gyere te is!

Hogyan NE veszítsd el a látogatókat a weboldaladon? - online workshop

Egy gyakorlatias workshop a weboldalad teljesítményét rontó hibák kijavításáról, hogy a marketingbe fektetett erőfeszítésed, időd és pénzed megtérülőbb legyen.

Már majdnem megvagyunk... 85%

Írd be a neved és email címed, én pedig máris küldöm a segédletet.