Hogyan NE veszítsd el a látogatókat a weboldaladon? – élő kiscsoportos workshop 2024.03.28-án Budapesten >>> RÉSZLETEK

kitti 2022 068 min

Beke Kitti vagyok

Szolgáltatás alapú, inspiráló női
vállalkozóknak segítek kimaxolni a szakértői státuszukat a weboldaluk segítségével, és versenyelőnyt kovácsolni a személyiségükből.⁣⁣⁣ Katt ide, ha szeretnél jobban megismerni.

A leghasznosabb olvasnivalók:

subscribe min

Ingyenes videó

Hogyan tűnj szakértőnek a weboldaladon 3 lépésben?

Interjú Cseh Szilvia kutyafotóssal

A szupercsajszi sorozatban olyan inspiráló női vállalkozókkal készítek interjút, akiktől márkaépítés terén sokat tanulhatunk. Személyes történeteket olvashatsz arról, hogy egy egyszerű kisvállalkozó is érhet el üzleti sikereket szerethető márka építésével, és ehhez nem kell marketing trükköket bevetni, csak fő fókusszá tenni a minél magasabb szintű szolgáltatást és a vásárlókat.

Cseh Szilvia egy facebook csoportban osztotta meg a munkáit: kutyusokról és cicákról készít fotókat. Emlékszem, egyből megragadott az az izgalmas kis csodavilág, az a különleges hangulat, amit a képei sugároznak.

Hogyan emelkedj ki egy zsúfolt piacon, ráadásul kezdőként?

A Szilvivel készült beszélgetésből bepillanthatsz a kulisszák mögé, és választ kaphatsz arra, hogyan aknázhatsz ki ösztönösen egy réspiacot, és milyen hozzáállás szükséges a nem mindennapi “ügyfelek” kiszolgálásához.

Olyan nyugalom és határtalan öröm sugárzik ebből a csajsziból, hogy végig mosolyogva olvastam a gondolatait újra és újra, és arra gondoltam: sokat taníthatna a szolgáltatóknak ügyfélkezelésről…egy kutyafotós 🙂

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 4
Érzelmek és négylábúak, művészi köntösben

Minden fotódon megjelenik a kutyusok személyisége. Hogyan csinálod, mi a titka ezeknek az érzelmekkel teli képeknek?

Nincs előre eltervezett forgatókönyvem, hogyan fogom őket fotózni. Egyszerűen csak sétálunk velük egyet, hagyom, hogy kibontakozzanak, mozogjanak kicsit a fotózás elején, aztán itt-ott megállunk fotózni.

Nincs semmi titkom ebben, egyszerűen csak látom az adott pillanatot, megfog és megörökítem. Hozzájuk alkalmazkodom, nem erőltetem bele őket olyan dolgokba, amiket nem szeretnének megcsinálni vagy unják.

Szerintem ettől lesz igazán érzelmes és egyedi egy fotó. Én csak megyek utánuk, ők pedig magukat adják 🙂

Hogyan alakult ki ez a mindent átszövő szenvedély és alázat az állatok iránt? Úgy gondolom, a te munkádhoz nem elég az, hogy szereted az állatokat. Ez sokkal több annál.
Te választottad a kutyafotózást vagy az választott téged?

Abszolút a fotózás választott engem 🙂 Mindig is rajongtam az állatokért, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer ők lesznek azok, akikkel a legszívesebben dolgozom együtt.

Mint minden kezdő fotós, fotóztam én is minden témában. Egy nagyon jó barátnőmnek pedig volt egy gyönyörű és okos ausztrál juhásza, akikkel először voltam kimondottan kutyafotózáson.

Ez az első olyan emlékem, amikor erősen elgondolkodtam, mit is lehetne ebben a témában kezdeni. A képek utómunkáját pedig szintén nagyon élveztem, úgy mint más téma kidolgozását eddig soha.

A barátnőmékkel azóta is rendszeresen járunk fotózni és benne vannak minden hirtelen támadt ötletemben. A kezdetektől támogatnak és nagyon hálás vagyok nekik is, hogy most itt tarthatok.

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 3
Ő itt Ricky, vele kezdődött minden

Sokat gondolkodom én is azon, miért is jelent számomra ekkora örömet állatokkal dolgozni.

A jelenlegi álláspontom szerint ez saját magamnak is egyfajta terápia. Minden fotózás előtt izgulok, ez alól egyik sem kivétel. Szeretnék mindig nagyon jól teljesíteni és hajlamos vagyok idegeskedni.

De ahogy találkozom a gazdikkal és a kutyusokkal, abban a pillanatban minden szorongásom eltűnik és csak a feladat foglalkoztat. Na meg hogy hadd simizzem meg őket 🙂

Teljesen megnyugtatnak, a csillogás a szemükben, amikor a gazdira néznek és csak szeretnének örömet okozni, engem ez teljesen elvarázsol.

Lényegében ilyenkor a hobbimnak élek, fotózok. Az pedig, hogy még ilyen gyönyörű állatokkal lehetek körülvéve, csak a hab a tortán.

Talán furcsa kérdés, de mit gondolsz, a kutyusoknak milyen élményként marad meg egy fotózás?

Nagyon fontosnak tartom, hogy ne legyen egy adott helyzet rájuk erőltetve. Nem szeretném, ha rossz élményként maradna meg számukra a fotózás, így hát a gazdi segítségével mindig keresünk vagy másik beállítást, vagy hagyjuk, hogy picit pihenjen és futkározzon, ha esetleg az adott szituáció kényelmetlen lenne neki. Közben ezt is tudom fotózni és így igazán szép pillanatfotók készülhetnek.

A gazdikkal mindig egyeztetek, mi az, amit kérhetek a kutyustól és mi az, ami motiválja őket. Ha van egy ötletem, akkor megkérdezem a gazdit, hogy teljesíthető-e, amit kérek és ennek fényében folytatjuk a fotózást.

Még senki nem ment tőlem haza bestresszelve. Viszont jól elfáradva, boldogan igen 🙂

Az ügyfeleid állatok, ami minden szépségével együtt biztosan sok nem szokványos nehézséget is jelent. Mi az a 3 dolog, amit a kezdő Szilvinek tanácsolnál?

Nem fotózom annyira régóta, így aztán még most is találkozom olyan helyzetekkel, amiből sokat tanulok.

A kezdő Szilvit semmiképp nem inteném semmitől, ezeken át kell esni, hogy aztán előrébb lépjünk. Viszont egy kicsivel több önbizalom és határozottság nem fog ártani 🙂

Egy kutya vagy macska esetében elképzelni sem tudom, micsoda kihívás lehet egy-egy portészerű kép elkészítése, hisz egy állatnak nem mondhatod meg, hogy üljön le és kicsit húzza ki magát, majd nézzen rád. Hogyan kell elképzelni egy-egy fotózást? Te igyekszel csendes megfigyelő lenni és elcsípni a zseniális pillanatokat?

Cicák esetében valóban nincs annyira könnyű dolga az embernek, hiszen ők öntörvényűek, ha valamit nem szeretnének megcsinálni, akkor az úgy is marad.

A fotózásokat sem lehet csak úgy elkezdeni, hiszen nagyon sok esetben én lépek az ő életterébe, meg kell, hogy nyugodjon kicsit és szokja az új ember jelenlétét. Játékkal, jutifalival és persze türelemmel ez az állapot általán egészen jól oldható.

Magát a fotózást pedig a gazdi nélkül nem is lehetne kivitelezni. Egyrészt, mert őt már jól ismeri a cica, másrészt pedig ő az, aki segít nekem és játszik vele, “irányítja”, hogy jó fotók születhessenek.

Valóban nehezebb, mint kutyát fotózni, de ennek ellenére a macskák a szívem csücske, nekem is van otthon kettő és egészen különleges minden pillanat, amit velük tölthetek.

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 8
Lehet, hogy a cicákkal nehezebb a munka, de a végeredmény elvarázsol

Kutyák esetében viszont valóban kérhetek olyat, hogy most akkor feküdjön le, üljön vagy maradjon egy adott helyen. Sokan tudják például a “figyel” parancsszót is, így aztán valóban abba az irányba néznek, ahol van a gazdi, ahová én szeretném, ha pillantanának.

De sok esetben használunk egyszerűen egy “ül” szót és én csak követem a tekintetét, ahogy a levegőbe szagol vagy ahogy mereven figyel valami után.

Abban az esetben pedig, ha a kutyát esetleg nem lehet elengedni vagy kevesebb parancsot ismer, akkor csak megyek utánuk és elcsípem a pillanatokat.

Sosem kérek semmi extrát a fotózások alkalmával, én az “ül, fekszik, marad!” szavakkal már bőven tudok dolgozni.

Vannak olyan esetek, amikor egészen elképesztően jól nevelt és tanított kutyusok és gazdáik jönnek hozzám, ilyenkor valóban nagyon egyszerű dolgom van, hiszen fantasztikus munkát végeznek.

Ámulattal szoktam nézni őket.
Inspirál, ugyanakkor nagyon jó példát látok, milyen is egy ilyen jól kézben tartott és szocializált kutya, ami engem is visz előre és remélem egyszer én is, legalább fele ennyire jó gazdi próbálhatok lenni.

Kérlek meséld el a legnehezebb fotózásodat. Hogyan küzdötted le az akadályokat?

Nem tudnék kiemelni ilyet esetet. Valóban eggyel nehezebb a dolgom, ha például több kutyával jönnek hozzám, hiszen ilyenkor több felé kell figyelni vagy koordinálni őket, kit mikor, hol fotózzunk.

Ilyenkor a legtöbb esetben hívok magammal segítséget, hogy legyen, aki segít megfogni addig pár kutyát, amíg a csapat egyik felét fotózom, de sokszor a gazdival is érkezik segítő kéz, így mindig sikerül jól megoldani ezeket a helyzeteket.
Igyekszem minden esetben hozzájuk alkalmazkodni, így minden helyzetből születnek szép fotók.

Minden fotózást élvezek. Ha nem megy minden a terv szerint, akkor kihasználjuk a pillanat adta lehetőségeket és egész meglepő és gyönyörű végeredmények is születnek.

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 1
A kulisszák mögött. Ilyen jólnevelt kutyákat elnézve nem csoda a szuper fotó

Én a fotózáshoz kevésbé értek, de 100 közül is felismerném a te képeidet. Mennyire volt tudatos a kialakult stílusod?

Mindig nagyon örülök, mikor valaki megjegyzi, hogy megismeri a fotóimat a stílusukról.

Viszont ez a stílus maga egyáltalán nem volt tudatos, én igazából nem látom őket annyira egységesnek, de nagyon jól esik, hogy ti igen. 🙂

Egy jó barátom mondta egyszer, hogy a képek úgy legyenek szerkesztve, ami kellemes a szem számára. Ez ugye teljesen szubjektív, hiszen mindenki mást tart szépnek. Így is van jól, de nagyon megragadt bennem ez a mondata.

Én az én szemem után megyek, így az utómunkában sincs egy előre beállított photoshop action vagy letöltött lightroom preset, amit használok a képeknél, hanem mindent külön szerkesztek és próbálom a kép hangulatához leginkább illő színeket és fényeket hangsúlyozni.

A szerkesztési módom nagyon sokat változott az utóbbi időben és sokat fejlődtem, de még sokat is szeretnék. A fotózás egy olyan hobbi/szakma, amiben mindig van előrébb és mindig ott vannak az újabb és újabb lehetőségek.

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 5
Szerintem elég egyedi a stílus, mintha már festmény lenne, nem is fotó

Nemrég egy kis arculatváltáson estél át, többek között lecserélted a logódat és a nevedet is. Volt benned félelem, hogy mi van, ha az addig kialakult márkádat sérted ezzel? Hogy sikerült a váltás?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a vállalkozásom minden kis részletét teljesen a magaménak érezzem és azonosulni tudjak vele.

A korábbi elnevezés még az amatőr korszakomból származik, amikor csak nyitottam egy profilt a képeimnek.

Viszont egyre kevésbé éreztem úgy, hogy megfelelő név lenne, nem éreztem személyesnek, egyedinek, ezért úgy döntöttem, megváltoztatom.

Az utam elején járok, így még szerintem nem alakult ki olyan márka, amit az emberek szorosan kötnének egy névhez. Szerintem még időben léptem, de talán a későbbiekben is megtettem volna. Ha nem tudok azonosulni valamivel vagy nem olyan, amilyennek elterveztem, akkor mindig is piszkálni fog a tudat, hogy talán változtatni kellene rajta.

Minőségibbnek érzem és nagyon tetszik, valamint jó visszajelzéseket is kaptam ezzel kapcsolatban, így teljesen elégedett vagyok vele.

Milyen hosszútávú terveid vannak? Hogyan tudja fejleszteni a vállalkozását egy kutyafotós?

Szeretném, ha több emberhez juthatna el az, amit csinálok és új embereket, lehetőségeket ismerhetnék meg.

Hosszútávú tervem egyelőre nincsen, de mindenképpen folytatni szeretném azt, amit eddig elértem.

Sokat szeretnék még fejlődni mind fotózásban, kidolgozásban és a felszerelésemet is szeretném fejleszteni, valamint szeretnék többet foglalkozni a marketinggel is.

Van érdeklődés workshopokra is, így akik szeretnének beletanulni vagy még több dolgot elsajátítani a kutyafotózásból és a képkidolgozásból, úgy, ahogy én csinálom, azok számára elérhető lesz ilyen lehetőség is, hogy segíteni tudjak egy közös foglalkozás alkalmával.

Mesélj, mi ez az új szolgáltatás, a workshop? Már a videó alapján beleszerettem.

A workshop egy egész napos programot jelent, ahol együtt fotózom a jelentkezőkkel és megmutatom, nálam hogy telik egy ilyen fotózás. Válaszolok az ezzel kapcsolatos kérdéseikre és segítek, miként tudják ők is megörökíteni az adott pillanatot, mire figyeljenek.

A nap második felében pedig egy asztalhoz ülünk és együtt dolgozzuk ki a képeket, bevezetem őket az utómunka lépéseibe és megmutatom, nálam hogyan készül egy nyers fotó kidolgozása.

A későbbiekben szeretnék lehetőséget adni személyes foglalkozásokra is.

Mi az a nemes cél, amit a képeiddel el szeretnél érni?

Az egyik ilyen célom, hogy a megbélyegzett kutyafajtákat kicsit jobban megszerettessem, elfogadtassam az emberekkel és megmutassam azt az oldalukat, amit a TV-ben, újságokban nem szoktak kiemelni. Ugyan olyan érző lelkek ők is, pusztán az emberi nemtörődömség, felelőtlenség és kedvtelés áldozatai ők.

Szerintem például a Piteknek van az egyik legszebb mosolyuk. Láttatok már egy Pitbullt mosolyogni? Szó szerint fülig ér a szája 🙂

Valamint ahogy időm engedi, szeretnék még menhelyeknek is segíteni néhány fotóval, hogy minél előbb gazdira találjanak a bentlakók.

Továbbá a nem kutyások számára is szeretném bemutatni a kutyások világát. Hogy mennyire boldog, kiegyensúlyozott és harmonikus életet tud élni a családjával az a kutya, akit tényleg következetesen és szeretettel nevelnek.

Szeretném nekik megmutatni, milyen is egy-egy séta velük, milyen amikor bohóckodnak és milyen, amikor mély áhítattal tekintenek a gazdira.
Szerintem olyan pillanatok ezek, amik bárki szívét meg tudják melengetni.

Szupercsajszi Interju Cseh Szilvia Kutyafotos Beke Kitti 2
Szilvi mosolyát elég nagy eséllyel a négylábúaktól kapott sok szeretet inspirálta

Nem is tudom eldönteni, hogy Szilvi kutyafotósként minek köszönheti leginkább a sikerét…

Vajon a már-már festményszerű, teljesen egyedi stílusú profi fotók teszik, vagy a kiskedvencek személyiségét visszaadó képek ejtik rabul a gazdik szívét?

Az biztos, hogy kezdő létére a rajongótábora egyértelműen imádja mindazt, amit Szilvi alkot, ahogyan és amiket kommunikál, pedig – ahogy ő fogalmaz, – ő csak meglátja és megörökíti az érzelmes pillanatokat.

Szerintem a történet legnagyobb tanulsága, hogy mennyire fontosak az érzelmek, az empátia, alázat és a folyamatos fejlődés, a magunkba és tudásunkba fektetett kemény munka.

Bízom benne, hogy az olvasottak után te is máshogy fogsz tekinteni az ügyfeleidre, és ha bármikor arra gondolnál, milyen nehéz ügyfelet fogtál ki, jusson eszedbe Cseh Szilvia, a kutyafotós 🙂

Tanulj tőlem ingyen

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a gyakorlatias tanácsokért, hogy hatékonyabb legyen az online megjelenésed és kommunikációd.

Gyere te is!

Hogyan NE veszítsd el a látogatókat a weboldaladon? - élő workshop

Egy gyakorlatias élő workshop szolgáltatás alapú vállalkozóknak a weboldalad teljesítményét rontó hibák kijavításáról, hogy a marketingbe fektetett erőfeszítésed, időd és pénzed megtérülőbb legyen.

Már majdnem megvagyunk... 85%

Írd be a neved és email címed, én pedig máris küldöm a segédletet.